Irma Spaans, Mijn Huis Op Orde, ambassadeur Inzameldoelen

Als professional organizer durf ik het best te bekennen, ik ben een boekenmens en ik ben getrouwd met een boekenman. Staat ons huis dan vol met boeken? Nou nee, eigenlijk niet. Dat komt omdat we regelmatig onze boeken uitzoeken. Wat willen we houden? Waar nemen we afscheid van?

Een zwakke plek heb ik voor kinderboeken van rond de jaren 50 – 60. Die boeken van grof papier met van die mooie tekeningen voorop. We lezen ze niet meer en lezen er ook niet meer uit voor. Maar de kaften zijn zo mooi! Kunnen we die dan niet behouden en een nieuwe functie geven?

Ja, dat kan! Kijk eens bij About: Blanks of bij Kaftwerk.com. Twee bedrijven met een passie voor papier en boeken. Zij maken van oude kinderboeken mooie en unieke notitieboeken. Een lust voor het oog en ik zou ze allemaal wel willen bezitten. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Wat dan met de boeken die je wilt behouden maar die beschadigd – en daardoor zo kwetsbaar – zijn? Deze boeken brengen wij naar Eliane Gomes van Nautilus. Zij bindt boeken weer in, restaureert kaften en bladzijdes zo precies dat je echt niet ziet waar ‘oud’ ophoudt en ‘nieuw’ begint.
En is restauratie te prijzig? Dan maakt ze mooie zuurvrije hoezen en foedralen waar kwetsbare boeken veilig in opgeborgen kunnen worden.

Dus wil je je oude en dierbare boeken niet laten verstoffen? Doe er iets nieuws mee of laat ze weer stralen. Er is keus zat voor al je boeken, boeken en nog eens boeken.