Ingeborg Koot, IK organiseer, bestuurslid Inzameldoelen

Iedereen zal het herkennen: je doet makkelijker afstand van spullen als je weet dat een ander er blij van wordt. Maar wat te doen als je familieleden niet zitten te wachten op jouw gedragen kleding? En wanneer je geen zin of tijd hebt om spullen op Marktplaats te zetten?

Zelf ben ik een warm pleitbezorger van kringlooporganisaties. Voor mijn cliënten voer ik geregeld spullen af en breng die dan naar onze lokale kringloopwinkel. Vaak hoor ik echter vooroordelen over de werkwijze en de intenties van kringlooporganisaties. Zoals: ‘ze gooien het daar zo bij de vuilnis’ en ‘ze maken daar vette winst op mijn spullen’.

Om eens met eigen ogen te zien hoe het er in een kringlooporganisatie aan toegaat, was ik vorige maand te gast bij kringloopwarenhuis Het Goed in Harderwijk. Een grote kringlooporganisatie die met de quote ‘Groen is goed te doen’ hun duurzame doelstellingen beschrijven. Tijdens de uitgebreide rondleiding die ik van filiaalleider Wilco den Boer kreeg, viel mijn mond geregeld van verbazing open. Achter de schermen van Het Goed speelt zich een enorm logistiek circus af. Elk ingebracht artikel wordt respectvol behandeld, maar natuurlijk ook kritisch bekeken. Zo zag ik een meneer met engelengeduld (wat heet, ik hoorde hem zelfs zingen!) technische apparaten uittesten. Anderen sorteerden boeken, servies werd grondig beoordeeld.

opruimenVoorgesorteerde spullen worden in bakken klaargezet in het ‘achterhuis’ van Het Goed. Sommige bakken blijven lang staan, omdat die bijvoorbeeld bij een jaarthema, zoals pasen, passen. Zodra in de winkel weer ruimte is, wordt nieuwe voorraad uit het achterhuis gehaald. Glaswerk dat ’s ochtends in de verkoopstelling wordt gezet, is vaak ’s middags al verkocht. ,,Dit is de leukste winkel van Harderwijk”, vertelde een winkelende meneer me enthousiast.

Wat mij verbaasde: de in mijn ogen ouderwets ogende eikenhouten stoelen worden geregeld opgekocht door Polen. Zij voeren de stoelen af naar Polen, waar ze in cafés geliefd meubilair zijn. Fietszitjes staan netjes en logisch in een rek naast de fietsen. Plantenpotten staan, schoongemaakt en op kleur gesorteerd, in een stellingkast in de hoek met tuinmeubilair. En in een bak met divers gereedschap en onderdelen ligt zelfs een raamuitzetter.

Over de vooroordelen die over kringlooporganisaties en hun intenties leven: mocht het product niet goed genoeg meer zijn, dan wordt het zoveel mogelijk gerecycled en krijgt de kringlooporganisatie geld voor de restwaarde. Boeken worden zo oud papier, een broek met een scheur wordt vodden en een oude pc heeft waarde vanwege het koper dat erin zit.
De mensen die de producten innemen, sorteren, repareren, schoonmaken, stylen en verkopen hebben vaak een achterstand op de arbeidsmarkt. Bij Het Goed is dat zo’n 60 procent van het personeel. Daar ontvangt Het Goed een loonkostensubsidie voor. Daardoor hebben deze mensen, met een vluchtelingen-, Wayong- of WAO-achtergrond, nu wél een reden om hun bed uit te komen, houden zo structuur in hun leven, leren de taal, hebben lol met collega’s, denken mee met het concept van Het Goed en worden gewaardeerd.

Mijn moraal: baal je van een vol huis? Kijk nog eens kritisch naar je spullen en vraag je af of je er wel blij van wordt (joehoe, Mari Kondo). Breng eens een tasje vol naar je eigen lokale kringloopwinkel. En pas op dat je niet met een net zo vol tasje terugkomt.????

Loop je vast in je wens om te ontspullen? Bel of mail me gerust om kennis te maken.