Astrid van der Peet, The Art of organizing, ambassadeur Inzameldoelen

Spullen, daar hechten we (emotionele) waarde aan. Als professional organizer ben ik dagelijks aan de slag met het opruimen van spullen van mijn klanten. Dat kunnen ook spullen zijn waar je op ’t eerste oog niet altijd de schoonheid of waarde van kunt zien. Doorvragen onthult meestal de reden waarom het afgedankte theekopje nog steeds in de kast staat (die was nog van oma) evenals een schoenendoos met dierenbenodigdheden in een huis zonder hond (deze was al enige jaren geleden overleden en wordt nog steeds gemist).

Maar dan breekt er een dag aan dat hulp nodig is om het huis weer op orde te krijgen en mag ik als professional organizer aan de slag met alle spullen. Samen met de klant keuzes maken, welke spullen blijven in huis en welke spullen gaan weg.
En daar komt waar ik heen wil met mijn betoog, vanwege begrijpelijke redenen kunnen mijn klanten moeilijk afstand doen van spullen met emotionele waarde. Laat ik nou geen fan zijn van het weggooien van spullen. Integendeel! Natuurlijk, defecte spullen daar heeft niemand meer iets aan. Maar goede, bruikbare spullen, deze gun je toch een tweede leven!

Als organizer heb ik een netwerk aan contacten en kan ik goed adviseren. Het mooie hiervan is, dat in een afwegingsproces of de muntenverzameling of het houten kinderspeelgoed van vroeger wel of niet het huis uit gaan meestal de beslissing snel genomen kan worden als het goede doel waar de spullen naar toe gaan maar duidelijk is. Die ene winterjas die zo duur was en mooi van kwaliteit maar weinig gedragen en in de weg hangt in de garderobekast….

Nou, daar heb ik dus een goed adres voor daar een buurman met zijn stichting De Poorters van Naarden, kleding en huisraad inzamelt voor de minder bedeelden in Hongarije en Roemenië. Behalve die ene winterjas is het hek van de dam, alle overbodige kleding wordt gauw ingepakt in een doos om aan deze stichting te doneren. Want zo werkt het, als je er nog iemand een plezier mee kunt doen dan is het ineens niet meer moeilijk om spullen weg te doen. Regelmatig hevel ik vuilniszakken vol kleding of verhuisdozen met huisraad over in de grote blauwe bestelbus van deze stichting.